[ BEZÁR ]


Pályázataink

Erasmus + 15/KA1VET/243-es mobilitási projekt

Erasmus + 15/KA1VET/243-es mobilitási projekt
Iskolánk négy tanulójával 2016.április 1-e és május 1-e közt Finnországban Savonlinna városának szakiskolájában a SAMI-ban vettünk részt 4 hetes iskolai szakmai gyakorlaton, Kulcsár Julianna kísérőtanárként az első két hét folyamán április 17-ig, Törös-Végh Georgeta Tanárnő kollégám pedig április 18-tól engem felváltva kísérte figyelemmel a tanulók iskolai tevékenységét és szabadidős programjait.
Szakmai ismereteik bővülése a számos hegesztési eljárás begyakorlása során valósult meg, és egy életre szóló szakmai gyakorlati tapasztalat megszerzésére adatott meg számukra a lehetőség. A verseny eredményeként pedig a jövő évi szakmai vizsgára való felkészülésre biztosított alkalmat számukra.
Sikerült idegen nyelvi környezetben boldogulniuk igaz nehezebben, annak ellenére, hogy külföldön egyikük sem járt.
Elhivatottabbá váltak a hegesztés iránt és látták, hogyan működik egy nemzetközi nagyvállalat, milyenek a kritériumok a minőségi munkavégzés tekintetében. Megismerkedtek az Európai Unió által nyújtott mobilitási lehetőség működésével, faladatival és a pályázási folyamatok működésével.

Hegesztő verseny 2016. április 7.

A verseny zsűrijét két hegesztőmérnök alkotta, akik az Andritz Pulp and Paper papírgyár építő vállalat vezető beosztású mérnökei, tehát mindketten a szakmailag legmagasabban képzett szakértők voltak. A tanulók izgalommal várták a versenyt, izgultak a feladat miatt, hiszen a 4. napjukon zajlott a verseny, és valójában egy napot gyakoroltak rá a különböző iskolai külön programok miatt. A versenyen egy munkadarab két sarokvarratát kellet elkészíteni bevont elektródás ívhegesztési eljárással az egyik oldalon függőleges a másik oldalán pedig jobbról balra hegesztési pozícióban. A végeredménynek nagyon örültünk, hiszen a 4. helyezést Ivány Péter az 5. Pápai Patrik, 6. Botló Ádám Benjámin, a 7. helyezést pedig Kovács Martin érte el. Büszkék vagyunk rájuk.
Az eredményhirdetés keretében minden versenyző jutalmazásban részesült és kapott ajándékot. A verseny alatt, a már tavaly megismert szakemberekkel folytattunk megbeszélést a tanulók munkájáról aktuális tudásukról és kompetenciáiról, a szakemberek mérnökével, akik a tanulók szorgalmát és tehetségét méltatták.

A finn iskola igazgatója Keijo Pesonen szeretné folytatni az iskolánkkal már a tavalyi évben létrejött kapcsolatot, és mivel a jövő tanévi pályázati eredményt már megismertük, a jövő tanévben is folytatódik tanulóink külföldi szakmai gyakorlata.
Iskolánk számára pedig óriási előrelépést jelent a jövő számára.

Képek

MMSZ A hegesztő verseny résztvevői és a zsűri

Erasmus + Pályázat Azonosító:14/KA1VET/297

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola 10. osztályos hegesztő tanulói közül 4 fő 2015 tavaszán finnországi szakmai gyakorlaton vesz részt egy hónapon keresztül.
A tanulmányút célja a tanulók szakmai készségeinek és szakértelmének fejlesztése, a gyakorlati oktatási tapasztalat szerzése az iskola számára,általános és szakmai idegen nyelvi szókincs bővítése, valamint a munkaerőpiacon való elhelyezkedés megkönnyítése.
A külföldi környezetben végzett munka a korábban megszerzett szakmai ismereteket megerősíti, a tudást elmélyíti. Tanulóink vállalkozói készsége növekszik, a más kultúrával való találkozás ösztönzőleg hat önbizalmukra. Az idegen környezetbe való beilleszkedés folyamán szociális kompetenciáik erősödnek, személyiségük fejlődik, kiteljesedik. Finnországban hazájukat, iskolájukat képviselik.
A tanulók kiválasztása és felkészítése 2014-ben elkezdődik. A kiválasztás szempontjai: tanulmányi eredmény, magatartás, viselkedés, idegennyelv ismeret mértéke.
A pályázaton nyert támogatás összege:10.320€

Híreink
"A hegesztés finn gyakorlata magyar szemmel

Pályázat útján egy hónapos finnországi szakmai gyakorlatot nyert a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskola.
Március 6 – április 5-ig 5 fő 10. osztályos tanuló a Helsinkitől kb. 400 km-re északra lévő Savonlinna város iskolájában ismerkedik a hegesztés gyakorlati tudnivalóival.
A diákok számára a pályázat biztosítja az utazás, szállás, étkezés és tanulás költségit.
Jól felszerelt kollégiumi szállásra érkeztek meg a tanulók kb. 3 órás repülőút és 5 órányi buszozás után március 6-án.
Az első hétvége a környék megismerésével telt, csodás havas hegyi tájakon kirándultak, gyönyörködtek a páratlan látnivalókban.
Hétfőn pedig megkezdődött a munka az iskolában, a magyar diákok tapasztalatokat szereznek a finnek gyakorlatából."

"Az első hét

Tanulóink megismerkedtek a helyi körülményekkel. Az iskola megtekintése után, a gyakorlati tanműhely feltérképezése következett, majd az oktatókkal találkoztak.
A hét folyamán különböző gyakorlati feladatok végrehajtása következett:
•Pneumatikus szerkezet készítése kapcsolási rajzzal, számítógépes programmal és annak megvalósítása a gyakorlatban.
•MAG hegesztés
•Tekercshuzalos hegesztés
A hétvége a jól megérdemelt pihenésé volt, amelyet kirándulással töltötték. Meglátogatták a famúzeumot, az erdészeti múzeumot, valamint megnézték a piactéren a fókakoszorúzást. "

Tanulóink részt vettek gyárlátogatáson oktatóikkal együtt, megismerték a papírgyártó gépek készítését a Savonlinna Works-ben. Talán legnehezebb feladatnak a tanulók számára a hegesztő versenyre való felkészülés bizonyult, de hatalmas erőbedobással készültek. A zsűritagok között a meglátogatott gyár profi dolgozói is ott voltak.
Szép eredmények születtek: Hercz Patrik 4. helyezett, Horváth Martin 7. helyezett lett. Az eredményt még értékesebbé teszi, hogy ezzel a módszerrel és pozícióval kizárólag csak ott, a helyszínen találkoztak a diákok. Élményként élték át, hogy három hegesztőcég gépeit is kipróbálhatták, gyakorolhattak rajtuk. Segítséget is kaptak a profi hegesztők csapatától azzal, hogy javították technikájukat. A tanulók fotója bekerül egy finn hegesztési szaklapba, s a Savonlinna Works mérnöke egy cikket is ír a magyar diákok tudásáról, munkájáról, szakmai gyakorlatáról. Megismerkedhettek egy robothegesztő gép programozásával is. A fiúk mindvégig nagy érdeklődést mutattak, szorgalmasan végezték feladataikat, s még nyelvtudásukat is mélyítették. A vendéglátók jó véleménnyel voltak a diákokról.
A szakmai programok mellett a hétvégeken számos érdekes és különleges programon vettek részt. Jártak fa- és erdészeti múzeumban, megnéztek egy fókakoszorúzást, jártak jégen, sétáltak, túráztak, voltak piknikes kiránduláson, ahol még az égiek is kedveztek azzal, hogy elállt az eső.
Az utolsó hét feladatai, programjai még a diákok előtt állnak. Április 5-én érkeznek haza. Reméljük, élményeiket, tapasztalataikat további itthoni képzésük során is kamatoztatni fogják, és átadják a 9. évfolyamosoknak, akik előtt jövőre szinten nyitva áll az út egy hónapra Finnországban gyakorlatot szerezni.


Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2013. évi decentralizált beruházási pályázata

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakiskolája 2014 áprilisában egy Cloos gyártmányú hegesztő szimulátor megvásárlásához nyert 4.286 644 Ft támogatást. A szimulátor bekerülési értéke: 8.168 119 Ft volt. Pályázati azonosító:DT-VE/64/2013
A szimulátor kezdő hegesztők virtuális oktatásához, minősített hegesztők virtuális továbbképzéséhez tervezték MIG (131) és AVI (141) eljárásokra, acél- és alumínium alkalmazásokhoz. A szimulátor piaci összehasonlításban működési elvét és felépítését tekintve a legkorszerűbbek közé sorolható. A szimulátoron tanulóink valós gyakorló pisztoly és munkadarabok segítségével virtuális képen történik, ezáltal alkalmas a gyakorló hegesztők helyes pisztolyvezetésének kialakítására és begyakorlására.
A tanuló által elvégzett tevékenységet, paramétereket képernyőn lehet kivetíteni, így a csoport tagjai is nyomon követhetik.
Maltaiszakiskola-devecser

Maltaiszakiskola-devecser