[ BEZÁR ]


Hulladékcsökkentési hét 2020 – Láthatatlan hulladékok

„Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.
Cselekedj ma egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!
Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy kiemelt témája. Az idei év fókusza a láthatatlan hulladékokon van. Mit is jelent ez pontosan? Olyan, a gyártás során keletkezett hulladékokat, amiket nem láthatunk a termék vásárlásakor.
Tudtad például, hogy 1 db okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik? Megdöbbentő, igaz ⁉️
Sajnos a termékgyártás során keletkező hulladékok, láthatatlanok maradnak vásárlásaink alkalmával, így közvetetten is terheljük a környezetünket. Az Európai Hulladékmentes Hét idén a szemünk elől rejtve maradó hulladékokról rántja le a leplet.
Hol keressük, ha láthatatlan?
A gyűjtőkben landoló, szemmel látható és kézzel tapintható hulladékokon kívül keveseknek jut eszébe, mennyi hulladékot termel egy számítógép használat közben, egy fúró a háztartásban vagy egy farmernadrág előállítása. Ezeknek a hulladékoknak a nagy részét lehetetlen újrahasznosítani, így szeméttelepeken és hulladékégetőkben végzik, növelve a káros anyag kibocsátást és energiafelhasználást. A tény, hogy a láthatatlan hulladék észrevehetetlen, megnehezíti a vásárlási döntést és a felelősségvállalást.
Mit tehetünk ellene ❓
Vizsgáljuk meg saját öko-lábnyomunk nagyságát. Ugyanis, ennek a túlnyomó részét képezi a karbon lábnyom, ami az energia-felhasználásunkhoz kötődik. Egy darab új termék „megszületéséhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség. Szerencsére egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet a környezetükre, a tudatos vásárlásra és a fenntartható jövőképre; így a hulladékmentesség, mint szokás fokozatosan életformává értékelődik fel. A hulladékmentes életmód első lépése a hulladékcsökkentéssel kezdődik. Fontos feladatunk tehát már vásárláskor megfontoltan dönteni és átgondolni, milyen hatással leszünk a természetre. A fenntartható termékek választásával hosszabb élettartamot adhatunk tárgyainknak, idővel pedig egyszerűen javíthatók vagy újrahasznosíthatók.
Legfontosabb cél, hogy láthatóvá váljon a láthatatlan, lépésenként egyre közelebb kerülve a felelőségteljes döntéshez mindennapjaink során.”
forrás: https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/
Képek

MMSZ