[ BEZÁR ]


Kinek hiányzik a hiányszakma?

Ma sokat hallani, hogy Magyarországon – de a világ más országaiban is – kevés a képzett munkaerő, számos állás marad betöltetlen hónapról-hónapra. Emellett ugyanakkor sok a munkanélküli és a közfoglalkoztatott, akik sehol máshol nem kapnának munkát. Hogyan lehetséges ez? Eláruljuk: a hangsúly a képzett szón van. Valóban kevés a munka azoknak, akik nem nagyon értenek semmihez, de tárt karokkal várja a munkaerőpiac azokat, akiknek van egy jó szakmája. Tehát a kérdésre, hogy kinek hiányzik a hiányszakma, a válasz: mindenkinek.
- Hiányzik a társadalomnak, mert akkor tud erős stabil lenni, ha az emberek minél nagyobb arányban dolgoznak, és képesek eltartani magukat és hozzátartozóikat.
- Hiányzik a vállalkozásoknak, mert akkor tudnak jól működni, folyamatosan egyre nagyobbra nőni, ha elég és megfelelő munkaerőt tudnak felvenni az új megrendelések ellátására.
- Végül hiányzik azoknak, akik nem szereztek időben szakmát, ezért most nem kapnak munkát, így nagyon kevés pénzből, egyik napról a másikra kell élniük.

A hiányszakmák száma pedig csak növekszik, szinte semmiből nincs elég. Sok KÉPZETT ember hiányzik az építőiparból, az egészségügyből, a szociális ellátórendszerből, a gyárakból, műhelyekből. Annak, hogy miért alakult ki ez az állapot, sok oka van, de ennél fontosabb előre tekinteni, és minél több olyan fiatalt tanítani, képezni, akik az iskolából kikerülve azonnal kapnak munkát, és hasznos tagjává válnak a társadalomnak, miközben „megállnak a lábukon”, vagyis tisztességes jövedelmet tudnak keresni. Mi ilyen szakmákat és ilyen embereket tanítunk.
A hegesztő, a szociális gondozó és ápoló valamint a villanyszerelő mind olyan terület, aminek hozzáértő szakembereiből már holnap szép számmal tudna felvenni az ország.
Nem véletlen, hogy képzésüket az állam is támogatja, és aki ma ezeket a szakmákat tanulja, komoly ösztöndíjban részesül.