[ BEZÁR ]


5 dolog, amire érdemes figyelni a pályaválasztás során

Érettségi, vagy szakma? Szakközép vagy szakgimnázium? Csupa fogós kérdés – megpróbálunk választ adni a legfontosabbakra.

Aláírjuk: nem feltétlenül könnyű a nem oly rég bevezetett változások után a pályaválasztásról dönteni. Rengeteg apró tényező befolyásolhat egy családot, amikor a diák jövőjéről határoznak – ilyenkor nincs más lehetőség: mérlegelni kell.

Íme néhány lehetséges támpont.

- szakközépiskola legyen vagy szakgimnázium?

Mind a kettő jó döntés lehet, csak más okból. (Kis információ: a szakgimnáziumi képzési formát 2015-ben vezették be. A korábbi szakközépiskolákat leváltó intézményrendszer célja az volt, hogy növelje a szakképzésben részt vevő tanulók számát.) A különbség, hogy míg a szakközép szakmát ad, a szakgimi érettségit ÉS szakmát.

- számít a gyakorlati helyek milyensége?

Hát persze, hogy számít! A gyakorlati helyek gyakorlatilag belépőt jelentenek a munka világába – az ott szerzett tapasztalat meghatározó lehet a későbbiek során. Nem beszélve arról, hogy nem ritkán a jól teljesítő diákok a gyakorlati helyeiken kapnak munkát a későbbiekben.

- és mi a helyzet a szakmákkal?

Nyilván olyasmit tanuljon a gyerek, amit szeretne: mégis, érdemes elgondolkodni azon, vajon a jelentkezés idején mely rések állnak betöltetlenül a munkaerőpiacon, melyek a hiányszakmák? Azaz mivel fog tudni elhelyezkedni akár azonnal az iskola után?

- számít az ösztöndíj?

Aki hiányszakmát tanul, már 2,51-es átlagtól is jogosult az ösztöndíjra, 4,51-es átlag felett pedig szakközépiskolában 35.000 forint a havi támogatás.

- kicsi suli, vagy óriási intézmény?

Bizony, nem árt ennek is utánajárni: ha a diáknál elsődleges szempont, hogy családias, odafigyelő, nyomon követő suliba adja le a jelentkezését, akkor ajánlatos egy gyerekközpontú, jó közösségi élettel rendelkező, „meghittebb” iskolát választani.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakközépiskola hiányszakmákat kínál a tanulóknak, amelyekhez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj lehetőséget nyújt 10.000 és 35.000 forintos havi összeg ösztöndíjszerű felhasználására. A hegesztő tanulók ezen felül a DGA komoly szakmai háttérrel megtámogatott műhelyében végezhetik a gyakorlatukat, ahol azonnal munkalehetőséget is kínálnak a végzetteknek. Szociális gondozó és ápoló tanulóink pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben tudnak elhelyezkedni.